امتیاز
5 / 0.0
خرید الکترونیکی (EPUB)
مطالعه در اپلیکیشن فراکتاب
ت 45,000
خرید چاپی
290,000
10%
ت 261,000
نظر شما چیست؟

معرفی کتاب خلاصه شرح حدیث جنود عقل و جهل

کتاب شرح حدیث جنود عقل و جهل، تالیف عارف کامل حضرت آیت الله العظمی حاج سیدروح الله خمینی قدس سره الشریف می‌باشد، موضوع کتاب، در علم اخلاق است. کتاب حاضر خلاصه شرح حدیث جنود عقل و جهل امام راحل می باشد.

سماعه بن مهران، راوی این حدیث (جنود عقل و جهل)، می گوید: نزد امام صادق (ع) بودم، در حالی که جمعی از یاران و اصحاب آن حضرت گرد ایشان‏ بودند، سخن از عقل و جهل به میان آمد. آن حضرت فرمود: «عقل و لشکر او و جهل و لشکر او را بشناسید تا هدایت‏ شوید. »

آن گاه امام (ع)، بنا به درخواست راوی با ذکر مقدمه ای درباره ‏چگونگی آفرینش عقل و جهل، لشکریان هر یک از آن‌ها را (که برای هر یک، 75 لشکر است) بر شمرد.

حضرت امام خمینی (ره) که در دوران حیات علمی خود، پس از کسب ‏مدارج عالی در فقه، تفسیر، فلسفه، عرفان و...، آثار گرانسنگی ‏به رشته تحریر درآورد، به شرح و بسط روایات، به ویژه روایات‏ اخلاقی، علاقه خاصی از خود نشان داده است. چنانکه از کتاب (شرح‏ حدیث جنود عقل و جهل) برمی آید، ایشان پس از تالیف کتاب «شرح‏ چهل حدیث» که از جمله کتاب های خواندنی آن عارف دلسوخته است ‏این کتاب را نگاشته است.

انگیزه حضرت امام (ره)، چنانکه از مقدمه خود ایشان برمی آید، دونکته است:

1. روش متداول علمای اخلاق برای تربیت اخلاقی، از نظر ایشان، ناکارآمد است و به تعبیر ایشان، کتب مربوط به اخلاق، به جای ‏آن که دوا باشد، نسخه است. در واقع ایشان معتقد است که این‏ کتاب ها به جای پرداختن به اصل تربیت و تصفیه نفوس، در چنبره‏ الفاظ و اصطلاحات، گرفتار آمده اند.

2. حضرت امام (ره) بر این نکته ها پای فشرده است که هدف اصلی و غایت قصوای صدور روایات، تصفیه نفوس است. بدین ترتیب، پیشوایان دینی که از نظر ایشان اطبای واقعی نفوس اند و به راز و رمز تهذیب و تربیت واقف اند، در روایات خود، بهترین شیوه را برای این هدف برگزیده اند و به جای اینکه نسخه اخلاقی ارائه ‏دهند، خود دوا را ارائه کرده اند.

گزیده کتاب خلاصه شرح حدیث جنود عقل و جهل

فصل اول [مقصود از خیر و شر]

و این دو چون به حسب هویت هویت از واضحات و فطریات است؛و این مقصد و مقصود است. و مهم در این مقام، بیان مقصود از خیر و شر است که در این حدیث شریف، یکی را وزیر عقل و دیگری را وزیر جهل قرار داده.
پس مقصود از آن را توان گفت که حقیقت فطرت است که در آیه‌ی شریفه، اشارت به آن رفته، آن‌جا که فرماید: و(فِطْرَتَ اللَّهِ الَّتِی فَطَرَ النَّاسَ عَلَیها).

غایت امر آن‌که خیر عبارت از فطرت مخموره است، و شر عبارت از فطرت محجوبه است. و تفصیل این اجمال آن‌که حق -تبارک و تعالی- با عنایت و رحمت خود، به ید قدرت خود، که طینت آدم اول را مخمر فرمود، دو فطرت و جبلت به آن مرحمت نمود؛ یکی اصلی، و دیگر تَبَعی. که این دو فطرت، بُراق سیر او است به سوی مقصد و مقصود اصلی. و آن دو فطرت، اصل و پایه‌ی جمیع فطریاتی است که در انسان مخمر است و دیگر فطریات، شاخه‏‌ها و اوراق آن است.

یکی از آن دو فطرت -که سمَت اصلیت دارد- فطرت عشق به کمال مطلق و خیر و سعادت مطلقه است که در کانون جمیع سلسله‌ی بشر، از سعید و شقی و عالم و جاهل و عالی [و] دانی، مُخمر و مطبوع است. 

کتابشناسی ملی :
5427884
شابک :
‭978-600-8460-61-9‬
سال نشر :
1397
صفحات کتاب :
240
کنگره :
‏‫BP145‭‬ ‭/ج904622‏‫‬‮‭خ8 1397
دیویی :
‏‫‬‮‭297/218

کتاب های مشابه خلاصه شرح حدیث جنود عقل و جهل